PT-LÖPNING

Löpningen är något jag njuter av och min kunskap och kärlek till löpning vill jag gärna dela med mig av. Till dig eller någon du vill glädja med en inspirerande löpträning. Jag hoppas kunna inspirera till att både utmana och samtidigt njuta av löpningen fullt ut! – Musse

Boka tid

med mig gör du bäst via mejl, mustafa.mohamed@psim.se.  Det ligger tider ute i boknings-kalendern men eftersom jag forfarande har största fokus på min satsning vill jag inte lägga ut alla tider där.

Vill du köpa ett presentkort

på PT-löpning att ge bort som en gåva, så ordnar vi det! Mejla  margareta.hultman@psim.se  med uppgifter om vad du vill ge bort och till vem. Men du behöver först kontakta mig för att se om jag har möjlighet att ta mig an uppdraget, mustafa.mohamed@psim.se.

Hälsning
Mustafa ”Musse” Mohamed,

Möt Musse i en intervju

“Skulle jag summera mitt liv idag är det inte medaljer eller specifika resultat jag främst tänker på – utan upplevelserna från resor, läger och möten med människor. Att även komma andra nära inpå livet, att se hur andra människor lever i olika kulturer. Det har utvecklat mig som person och människa både i och utanför idrotten”  – Mustafa Mohamed

I ett nära samtal med Mustafa Mohamed, förflyttar vi oss direkt till Ngong Hill, utanför Nairobi. Hösten var 2000 och tiden för Mustafas första träningsläger, dit han åkte med sin tränare Ulf Friberg. “Musse” fick möjlighet att träna med världens bästa löpare och lägret blev en ögonöppnare för 21-åriga Mustafa Mohamed. Han pratar om lägret, som ett minne för livet med sig hem, tog han många värdefulla nycklar för att fortsätta utvecklas.

-Jag tyckte att jag tränade hårt innan men det fanns en nivå till. Skall man nå världselit så behövs ett helhetsperspektiv. Där fick jag med egna ögon se att de dem gjorde var att träna, äta och vila. De övriga timmarna när du inte tränar är minst lika viktiga. Det var ett enkelt liv. Löp-grupperna är stora och alla är verkligen grymma. Jag behövde själv göra saker, lära mig av det och uppleva. Det behövdes den tiden, det behövdes den här processen, men det fick ta den tid det tog, menar Musse.

2007 var det år som Musses upplevde sin absoluta peak. Han var nu en självklar del av världseliten. När nyårsklockorna ringde samma år fanns bland annat en 4e plats på VM i Osaka, Japan och ett svenskt rekord på 3000 meter hinder på meritlistan. 2010 avslutade Musse sin satsning på hinder och 2012 – efter en skada, påbörjade han en spännande maratonsatsning. Nu, 7 år senare – är den fortfarande i full utveckling och slog 2020-02-23, nytt svensk rekord på maraton med 2.10.03 och fixade kvalgränsen till OS i sommar.

-För mig handlar löpning inte bara om stå på pallen utan också om att genomföra de allra tuffaste passen. Jag gillar både den här delen med att satsa och utvecklas men även att bara komma ut i naturen och röra på mig, vara ensam i tankarna och ha egentid. För att behålla min passion och glädje till löpningen behövs båda delarna. Jag försöker känna efter vad jag behöver för stunden och det är likadant under loppen. Ibland vill jag hellre göra en high five med publiken som också kan få mig att glömma min egen trötthet för en stund – än att vara i min egna bubbla. Jag försöker påminna mig om att jag gör det här för att jag tycker att det är roligt, säger Musse

Mustafa omfamnar helheten och pratar om den som kärnan och utgångspunkten för att utvecklas, må bra och för att träningen skall fungera.

-Jag använder mig också av mentala verktyg för att hantera den smärtan som kommer. Återhämtning är viktigt för mig och jag föredrar om jobbet inte är för tufft och stressigt. Sedan har jag en familj med min fru Hanna och våra två barn, som jag vill vara med. Är det en del av helheten i livet som inte fungerar tror jag det påverkar det övriga. Man fixar en vecka här och där om det blir för mycket, men inte i långa perioder.

-Jag försöker alltid vara öppen att lära mig nya saker. Det är förvånansvärd mycket man kan lära sig även efter 23 år, säger Musse med ett leende. När jag var på vinterläger i Etiopien nu i januari tränade jag ihop med Mo Farah och hans träningsgrupp. Det gav mig ny input i träningen samtidigt kan jag inte heller göra precis likadant utan jag måste utgå från mig själv och där jag är, här och nu, säger Musse.

Intervju och text: 
Sara Ulrika Holmgren
Elitlöpare | Skribent & Kommunikationsstrateg
holmgrenulrikasara.se